5 okt. 2010

Mormors Sura lingon

Visst är fisk jättegott, men man blir hungrig ganska snabbt efter det. Så vi äter ofta efterrätt efter en fiskmiddag.

Idag åt vi Sura lingon, en jämtländsk gammal dessert. Sura lingon tar lång tid att göra, minst ett par månader! Så det är inte ofta man äter det, men det är så gott! Förr i tiden, när det varken fanns frys eller kyl, var det ett sätt att konservera bär på. Man väljer ut stora fina lingon, lägger i vatten och ställer svalt i några månader. Väldigt enkelt, men gott!

Det passar bra med en klick grädde till! Om man gillar surt och syrligt, som jag gör, smakar det alldeles underbart bara så, annars är det gott att ringla över lite varm kolasås eller helt enkelt strö över lite socker. En efterrätt som måste provas!

Sura lingon:

Ett par deciliter stora fina lingon
Vatten

Fyll en glasburk med lingon, häll på vatten så det täcker bären. Ställ svalt och mörk, tex i matkäller,  i minst ett par månader. Servera med vispad grädde!

1 kommentar:

  1. Det finns gamla Jämtar som gillar "Sura Lingon"
    https://www.facebook.com/sten.norlen/posts/3157929446946#!/photo.php?fbid=3144475310601&set=a.1035879917034.5654.1826573754&type=1&theater

    SvaraRadera

Vad roligt att du vill skriva en kommentar, det gillar jag!