30 sep. 2010

Nybakade baguetter...


För några dagar sedan gjorde jag surdegsbaguetter, och de blev såå goda! Härligt frasig och knaprig skorpa, och mjuk och lite seg insida, precis som baguetter ska vara! När man bakar med surdeg blir smaken fylligare och brödet håller längre. Man behöver inte heller någon jäst i degen, utan brödet innehåller bara mjöl, salt och vatten, alltså bättre för magen!

Jag bakade baguetter med rågsurdegsgrund, så de fick en härligt mustig smak!

Här kommer receptet:

Goda baguetter med rågsurdeg


Dag 1, morgon

1 dl rågsurdegsgrund
5 dl vetemjöl special
3 1/2 dl ljummet vatten

Rör ihop ingredienserna i en stor bunke, tänk på att surdegen jäser mycket! Täck med plastfolie och låt stå över dagen, ca 8 timmar. Surdegen ska nu ha växt, blivit bubblig och luftig, som chokladmousse i konsistens.

Dag 1, kväll

Surdegen från morgonen
11 dl vetemjöl special
1 dl rågmjöl
3 dl vatten
2 tsk salt
Blanda ihop alla ingredienser, utom saltet, och kör i degblandare i 1o minuter. Tillsätt saltet och kör 2 minuter till. Om du har en stor skål på degblandaren kan du låta degen vara kvar i den, häll annars över i en stor bunke, plasta in och ställ i kylen över natten.

Dag 2, morgon
Ta fram bunken från kylskåpet, degen bör nu ha blivit dubbelt så stor. Om den inte jäst klart kan du låtaden stå i rumstemperaur  en timme eller två. Häll sedan ut degen på mjölat bakbord, och dela den i sex delar. Runddriv delarna (vik in kanterna och rulla till bollar) och lår sedan dem vila i ca 15 minuter. Rullaut till baguetter, och lägg dem attt ljäsa på en baguetteplåt i 1-2 timmar. Baka av i 275 grader i ca 15 minuter, de ska bli bruna.

Klart, njut nybakade med smör och ost!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad roligt att du vill skriva en kommentar, det gillar jag!