Efter att ha hört mycket dåligt om industribakat bröd, tänkte jag att jag skulle försöka baka ett av familjens favoritbröd, Polarbröds rågkakor. Gissade lite på receptet och hade i det jag tycker om. Resultatet hade inte många likheter med originalet, men gott blev det!
Mjuka rågsiktskakor
30 g jäst
6 dl kall mjölk
50 g smält smör
1 tsk brödkryddor
2 msk brödsirap
1 tsk salt
10 dl rågsikt
3 dl vetemjöl special
Smula jästen i degblandarens bunke. Tillsätt mjölken och det smälta smöret, rör tills jästen löst sig. Tillsätt de torra ingredienserna och kör på låg hastighet i 3 minuter. Höj sedan till högsta hastigheten och kör i ytterligare 7 minuter. Från att ha varit ganska kladdig bör nu degen vara seg och spänstig, om den inte är det kan du köra den några minuter till. Låt degen jäsa i 1-2 timmar, tills den uppnått dubbel storlek. Stjälp upp på mjölat bakbord och dela i ca 36 delar ( dela exempelvis i fyra delar och sedan varje fjärdedel i åtta bitar). Runddriv bitarna och kavla sedan ut dem till små brödkakor. Nagga dem och pensla eventuellt med lite mjölk för en fin yta, sedan; skjuts in i ugnen! De behöver inte jäsa innan, men det gör inget om de får vila en liten stund. Baka av i 275 grader i ca 5 minuter.
Godast nybakta, så frys in de som inte går åt samma dag. Jättegoda med lite smör och ost på!
Kavla
Nagga
Mmm...
Hej! Jag bor i Kina där det är svårt att få tag på gott bröd. "Brödkryddor" kan jag inte heller få tag på, vet du vad som ingår i dem så jag kan köpa en och en ist?
SvaraRaderaHej! Brödkryddor är kummin, fänkål och anis. Blandningen i lika delar passar gott till sirap som man ju ofta har i degen. Om du vill satsa på surdegs röd är enbart kummin att föredra. Lycka till!
SvaraRadera